Buitengewoon basisonderwijs: scholen zonder aanmelding

Text

Hoe schrijf je je kind in in een school voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs (BuBaO) zonder aanmeldingsprocedure? Op deze pagina lees je hoe en wanneer je dit doet:

Start- en einddatum

Titel
Start schooljaar 2023-2024
Meer info

In welke scholen kun je rechtstreeks inschrijven?

In de volgende school voor buitengewoon basisonderwijs kun je je kind rechtstreeks inschrijven:

  • Sint-Jozefschool (vestiging Sint-Jans-Molenbeek)

In de andere BuBaO-scholen moet je je kind eerst aanmelden.

Terug naar boven

Wanneer inschrijven?

Timeline
Inschrijven in het buitengewoon basisonderwijs zonder aanmelding 2023-2024
Items
Start- en einddatum

>

Titel
Bereid je voor
Beschrijving

Bereid je inschrijving goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Contacteer het CLB voor hulp. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf broers, zussen en kinderen van personeel in
Beschrijving

Heb je al een kind op een BuBaO-school? Of werk je op de school waar je je kind wil inschrijven? Dan heb je voorrang als je je kind inschrijft vanaf 6 februari tot en met 17 februari 2023. Ga naar de school om je kind in te schrijven.

Lees hier hoe je je kind inschrijft

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf je kind in (met voorrang Nederlands)
Beschrijving

Ga naar de school vanaf 27 februari tot en met 10 maart 2023 en schrijf je kind in. Tijdens deze periode is er voorrang voor kinderen met minstens één ouder die voldoende Nederlands spreekt. Meer informatie over de voorrang.

Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

>

Titel
Vrije inschrijvingen
Beschrijving

Zoek je nog een vrije plaats in een BuBaO-school voor het schooljaar 2023-2024? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode, die start op 20 maart 2023.

Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen chronologisch: wie eerst komt, krijg als eerste een plaats. Er geldt ook geen voorrang meer.

Start- en einddatum

Titel
Start schooljaar 2023-2024
Beschrijving

Zoek je nog een vrije plaats in een BuBaO-school voor het schooljaar 2023-2024? Contacteer de school waar je je kind wil inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 6 oktober 2023.

Blijf op de hoogte

Text

Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het buitengewoon basisonderwijs voor 2023-2024? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Je privacy

Hoe inschrijven?

Vooraf: broers, zussen en kinderen van personeel schrijven eerst in

Broers, zussen en kinderen van personeel schrijven in vóór alle andere kinderen. Ga naar de school vanaf 6 tot en met 17 februari 2023 en schrijf je kind in. 

Geen plaats of vergeten inschrijven? In een school zonder aanmelding kan je nog inschrijven samen met alle andere kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer. Meer informatie over de voorrang.

Stap 1: Bereid je voor

Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Ga naar de school om je kind in te schrijven. Bereid je inschrijving goed voor:

  1. Leer de scholen kennen. Elke school biedt een aantal specifieke onderwijstypes aan. Informeer bij de directie of de zorgcoördinator van de school. Ook het CLB helpt je hierbij.
  2. Informeer je over de procedure: lees aandachtig de brochure (beschikbaar in 8 talen) of de informatie op deze website.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.

Stap 2: Schrijf je kind in

Om je kind in te schrijven in een BuBaO-school zonder aanmelding, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Je moet je kind dus niet eerst aanmelden.

Ga naar de school vanaf 27 februari tot en met 10 maart 2023 en schrijf je kind in. Tijdens deze periode krijgen leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder voorrang. Meer informatie over de voorrang.

Let op: je inschrijving is pas definitief als je kind bij de start van het schooljaar aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Bezorg de school dus zo snel mogelijk het verslag voor het buitengewoon onderwijs. Contacteer daarvoor je CLB.

Heeft een school geen plaats meer? Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

Terug naar boven

Wie heeft voorrang?

Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen eerst inschrijven. Daarna is er voorrang voor kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder. 

Meer informatie over de voorrangsgroepen.

Terug naar boven

Wat als je geen plaats hebt?

Heeft een school geen plaats meer? Vraag dan een weigeringsdocument aan de school. Zo komt je kind op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 20 maart 2023. Opgelet! De inschrijvingen in deze periode gebeuren chronologisch. Dus wie eerst komt, krijgt eerst een plaats. Er geldt geen voorrang meer.

Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er plaats? Schrijf je kind in. Is er geen plaats? Je kunt je kind tijdens deze periode ook op de wachtlijst laten plaatsen. Vraag hiervoor een weigeringsdocument aan de school. De school contacteert je als er een plaats vrij komt.

Meer informatie over de wachtlijst

Terug naar boven