Secundair onderwijs: hogere jaren en duaal leren

Text

Hoe schrijf je je kind in in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school in Brussel? Op deze pagina lees je hoe en wanneer je dit doet:

Start- en einddatum

>

Titel
Start schooljaar 2023-2024
Meer info

Welke kinderen moet je inschrijven?

Overstap naar duaal leren (leren en werken)

Stapt je kind over naar duaal leren …

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind inschrijven in een Centrum voor Leren en Werken (CLW) of in de Leertijd van SYNTRA Brussel.
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school of het nieuwe centrum en vraag of er nog plaats is. 

Meer informatie over duaal leren

Van school veranderen

Verandert je kind van school …

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw inschrijven.
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is. 

Terug naar boven

Wanneer inschrijven?

Timeline
Inschrijven in de hogere jaren van het secundair onderwijs en duaal leren 2023-2024
Items
Start- en einddatum

>

Titel
Bereid je voor
Beschrijving

Bereid je inschrijving goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf je kind in (met voorrang Nederlands)
Beschrijving

Om je kind in te schrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school of in duaal leren, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Is er nog plaats in de school en de studierichting waarvoor je je kind wilt inschrijven? Ga naar de school en schrijf je kind in.

Heeft een school nog vrije plaatsen voor leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder? Dan hebben deze leerlingen voorrang als ze inschrijven van 30 mei tot en met 5 juni 2023. Na 5 juni hebben deze leerlingen geen voorrang meer. 

Alle inschrijvingen gebeuren chronologisch. Is er geen plaats? Je kan je kind ook inschrijven op de wachtlijst. Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

>

Titel
Start schooljaar 2023-2024
Beschrijving

Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2023-2024? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 6 oktober 2023.

Blijf op de hoogte

Text

Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het 2de tot en met het 7de leerjaar van het secundair onderwijs voor 2023-2024? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Je privacy

Hoe inschrijven?

Stap 1: Bereid je voor

Wil je je kind inschrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school voor het schooljaar 2023-2024? Ga naar de school om je kind in te schrijven. Bereid je inschrijving goed voor:

  1. Leer de scholen kennen: welke school past bij jouw kind? Deze tips helpen je verder.
  2. Informeer je over de procedure: lees aandachtig de brochure (beschikbaar in 8 talen) of de informatie op deze website.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk in welke scholen er nog vrije plaatsen zijn: is er plaats in de school waar je je kind wilt inschrijven?

Stap 2: Schrijf je kind in

Om je kind in te schrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school of in duaal leren, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Je moet je kind dus niet eerst aanmelden.

Bekijk het overzicht vrije plaatsen (beschikbaar vanaf 26 mei). Is er nog plaats in de school en de studierichting waarvoor je je kind wilt inschrijven? Ga naar de school vanaf 30 mei 2023 om 9 uur en schrijf je kind in.

Heeft een school nog vrije plaatsen voor leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder? Dan hebben deze leerlingen voorrang als ze inschrijven vanaf 30 mei tot en met 5 juni 2023, zolang de school vrije plaatsen heeft voor deze voorrangsgroep. Na 5 juni hebben deze leerlingen geen voorrang meer. Meer informatie over de voorrang.

Alle inschrijvingen gebeuren chronologisch. Dus wie eerst komt, krijgt eerst een plaats. Heeft een school geen plaats meer? Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

Terug naar boven

Wie heeft voorrang?

Kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder krijgen voorrang in scholen die nog plaats hebben voor deze leerlingen als ze inschrijven vanaf 30 mei tot en met 5 juni 2023.

Er is geen voorrang voor broers, zussen en kinderen van personeel of voor leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel in de hogere leerjaren van het secundair.

Meer informatie over de voorrangsgroepen.

Terug naar boven

Wat als je geen plaats hebt?

Heeft een school geen plaats meer? Vraag dan een weigeringsdocument aan de school. Zo kom je op de wachtlijst. De school contacteert je als er een plaats vrijkomt. Meer informatie over de wachtlijst

Terug naar boven