Naar het buitengewoon onderwijs

Gaat uw kind nu al naar het buitengewoon onderwijs? Dan blijft het volgend jaar ingeschreven in dezelfde school. Gaat uw kind nu naar het gewoon onderwijs, maar volgend jaar naar het buitengewoon onderwijs? Vraag hulp en informatie aan de directie en aan de zorgcoördinator van uw school of aan het CLB.

De Nederlandstalige scholen voor buitengewoon basisonderwijs (BuBaO) in Brussel hebben een eigen inschrijvingsprocedure. Sommige scholen schrijven rechtstreeks in, voor de meeste scholen moet u eerst uw kind aanmelden.

Scholen die inschrijven zonder aanmelding

In het Nederlandstalig buitengewoon onderwijs in Brussel zijn dat:

  • Sint-Jozefschool (Sint-Jans-Molenbeek)

1 - 12 februari 2021: voorrang voor broers, zussen en kinderen van personeel

Hebt u al een kind op de school? Dan hebben broers en zussen voorrang. Ook kinderen van personeel van de school hebben voorrang. Contacteer de school tussen 1 en 12 februari en schrijf uw kind in.
Lees hier alle info over de voorrang.

22 maart – 2 april 2021: voorrang voor kinderen met een Nederlandstalige ouder

Leerlingen met minstens 1 ouder die voldoende Nederlands spreekt, hebben voorrang. Deze voorrang geldt voor 55% van de plaatsen. Contacteer de school tussen 22 maart en 2 april en schrijf uw kind in.
Lees hier alle info over de voorrang.

Vanaf 19 april 2021: vrije inschrijvingen

Iedereen kan nu inschrijven.

Hoe schrijft u in?

Omdat inschrijvingen op de school door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk zijn, werken deze scholen met inschrijvingen op afstand. De school informeert hoe u uw kind kan inschrijven.

De school heeft volgende gegevens nodig voor de inschrijving:

  • Rijksregisternummer van het kind
  • Verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs
  • Als u beroep wil doen op de voorrang voor kinderen met een Nederlandstalige ouder: de 2 documenten over de kennis van het Nederlands van de ouders (zie onder).

Is er plaats? De school contacteert u en u bevestigt de inschrijving, schriftelijk of digitaal. Wanneer de inschrijving in orde is, stuurt de school u een inschrijvingsbewijs.

Is er geen plaats? U ontvangt een weigeringsdocument en komt op de wachtlijst van de school. De school contacteert u als er een plaats vrijkomt. 

Scholen met aanmelding

In heel wat scholen voor buitengewoon onderwijs is er een aparte procedure. U moet uw kind eerst aanmelden alvorens u het kan inschrijven.

  • Koninklijk Instituut Woluwe (Sint-Lambrechts-Woluwe)
  • Klim Op School (Sint-Lambrechts-Woluwe)
  • GO! Heemschool I BuBaO (Neder-over-Heembeek)
  • SPES BuBaO (Anderlecht)
  • Kasterlinden BuBaO (Sint-Agatha-Berchem)

Ga naar 'scholen met aanmelding' voor alle informatie.

 

Waar vind ik informatie over het buitengewoon basisonderwijs in Brussel?

Kijk op www.onderwijsinbrussel.be/buitengewoon-onderwijs.

Hebt u al een kind op de school? Dan hebben broers en zussen voorrang. Zij kunnen als eersten inschrijven. Let wel: na de voorrangsperiode hebben broers en zussen geen voorrang meer. Ook kinderen van personeel schrijven in tijdens deze periode. Eerst hebben broers en zussen voorrang. Daarna hebben kinderen van personeel van de school voorrang, zolang er plaats is.