Basisonderwijs (instapklas, kleuter- en lager onderwijs)

Start- en einddatum

Titel
Start schooljaar 2023-2024
Meer info

Infofilmpje over de procedure

Hoe schrijf je je kind in in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Brussel? Dit filmpje toont de procedure stap voor stap. Inschrijven voor de instapklas doe je op dezelfde manier.

Het filmpje heeft ondertitels in het Nederlands. Er zijn ook versies met ondertitels in het Frans en Engels

 

Terug naar boven

Welke kinderen moet je inschrijven?

Eerste keer naar school (instapklas)

Kinderen kunnen naar de kleuterschool vanaf 2,5 jaar. Ze kunnen elk jaar starten op verschillende instapmomenten. Is je kind geboren in 2021? Dan mag het vanaf 2023 naar school. 

Schrijf het nu al in, ook al start het pas in september 2024. Kinderen geboren in 2022 kan je pas volgend jaar inschrijven. Meer informatie over de instapmomenten.

Naar het eerste leerjaar

Gaat je kind van de 3de kleuterklas naar het 1ste leerjaar? In sommige scholen moet je je kind opnieuw inschrijven, ook al blijft het in dezelfde school. Informeer op tijd bij de directie van de school of kijk in het schoolreglement.

Er zijn ook toelatingsvoorwaarden voor de lagere school. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

  Van school veranderen

  Verandert je kind van school ...

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw aanmelden, voor je het kunt inschrijven in een nieuwe school. 
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is. 

  Terug naar boven

  Wanneer inschrijven?

  Timeline
  Inschrijven in het basisonderwijs 2023-2024
  Items
  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Bereid je voor
  Beschrijving

  Bereid je aanmelding goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over wat je kan doen om je voor te bereiden.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf broers, zussen en kinderen van personeel in
  Beschrijving

  Heb je al een kind in een Nederlandstalige school in Brussel? Of werk je op de school waar je je kind wilt inschrijven? Dan heb je voorrang. Ga naar de school en schrijf je kind in vanaf 9 januari 2023 (8 uur) tot en met 20 januari 2023 (16 uur). Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Neem deel aan een online infomoment
  Beschrijving

  Tijdens een infomoment krijg je informatie over de inschrijvingsprocedure in het (gewoon) kleuter- en lager onderwijs. Deze momenten gaan online door op 13 februari (19.30 – 20.30 uur) en 16 februari (19.30 – 20.30 uur). De infomomenten worden georganiseerd door het LOP Brussel Basisonderwijs.

  Lees hier hoe je kunt deelnemen aan een infomoment.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Meld je kind online aan
  Beschrijving

  Je moet je kind eerst online aanmelden. Daarna kan je je kind pas effectief inschrijven in een kleuter- of lagere school. Meld je kind aan vanaf 28 februari (9 uur) tot en met 21 maart 2023 (16 uur). Sommige kinderen hebben voorrang. Is je kind geboren in 2021? Meld het nu al aan, ook als het pas naar school gaat in september 2024.

  Heb je een broer, zus of kind van personeel niet ingeschreven tijdens de voorrangsperiode? Dan kun je het nog aanmelden in deze periode. Je hebt dan geen voorrang meer.

  Lees hier hoe je je kind aanmeldt.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf je aangemelde kind in
  Beschrijving

  Op 21 april 2023 krijg je een toewijzingsbericht via e-mail. Daarin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24 april tot en met 15 mei 2023 (12 uur) en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heeft je kind geen plaats? Dan sta je op de wachtlijst van de school. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Heb je geen plaats of heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode vanaf 23 mei 2023, maar alleen in de scholen waar er nog plaats is.

  Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Vrije inschrijvingen
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2023-2024? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode. Die start op 23 mei 2023 om 9 uur. Ga naar de school om je kind in te schrijven.

  Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen chronologisch: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Er geldt geen voorrang meer.

  Bekijk hoeveel vrije plaatsen er nog zijn: is er nog plaats in de scholen waarvoor je je kind wilt inschrijven?

  Start- en einddatum

  Titel
  Start schooljaar 2023-2024
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2023-2024? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

  Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 6 oktober 2023. Voor kinderen geboren in 2021 is de wachtlijst geldig tot en met 30 juni 2024.

  Blijf op de hoogte

  Text

  Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het kleuter- en lager onderwijs voor 2023-2024? Geef dan hieronder je e-mailadres en/of gsm-nummer op. Via e-mail krijg je informatie tijdens de volledige inschrijvingsprocedure, via SMS krijg je een herinnering bij de start van de aanmeldingsperiode.

  Alleen Belgische nummers zijn toegelaten.
  Je privacy

  Hoe inschrijven?

  Vooraf: broers, zussen en kinderen van personeel schrijven eerst in

  Broers, zussen en kinderen van personeel schrijven in vóór alle andere kinderen. Zij moeten niet online aanmelden. Ga naar de school vanaf 9 tot en met 20 januari 2023 en schrijf je kind in. Er zijn twee opties:

  • De school heeft genoeg vrije plaatsen voor alle broers, zussen en kinderen van personeel. Je kind is ingeschreven.
  • De school heeft niet genoeg vrije plaatsen. Dan moet je je kind aanmelden in de school. Op 1 februari 2023 krijg je een bericht of je een plaats hebt.

  Geen plaats of vergeten inschrijven? Dan kun je je kind nog aanmelden tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer. Meer informatie over de voorrang.

  Stap 1: Bereid je voor

  Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Bereid je aanmelding goed voor:

  1. Maak een lijstje met de scholen van je keuze.
  2. Informeer je over de procedure.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

  Meer informatie en tips over hoe je je aanmelding kunt voorbereiden.

  Stap 2: Meld je kind aan

  Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

  Aanmelden doe je vanaf 28 februari (9 uur) tot en met 21 maart 2023 (16 uur). Ga naar inschrijveninbrussel.be en de online aanmeldapplicatie en meld je kind aan. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode. 

  Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

  Stap 3: Schrijf je kind in

  Na de aanmelding krijg je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24 april tot en met 15 mei 2023 (12 uur). Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven

  Wie heeft voorrang?

  Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen als eerste inschrijven. Tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen is er voorrang voor:

  • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder
  • leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel

  Meer informatie over de voorrangsgroepen.

  Terug naar boven

  Wat als je geen plaats hebt?

  Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

  Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 23 mei 2023 om 9 uur.

  Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven